سامانه بازیابی انرژی حرارتی دودکش بخاری در کشور ساخته شد

محققان پژوهشکده شهید اعتباری دانشگاه صنعتی اصفهان، موفق به طراحی و ساخت سیستمی به منظور بازیابی و استفاده مجدد از انرژی حرارتی دودکش سامانه‌های گرمایش خانگی و صنعتی شدند.
صادق شاکری، مجری این طرح و دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی اصفهان در این باره گفت: تخلیه محصولات حاصل از احتراق سامانه‌های گرمایشی از دودکش این سامانه‌ها به دلیل حرارت بالای گاز داغ خروجی، همراه با هدر رفت انرژی است و این مسأله بزرگترین عامل کاهش بازده در این سامانه‌ها به شمار می‌رود.

وی افزود: این هدر رفت انرژی باعث شده تا میانگین بازده سامانه‌های گرمایش خانگی در کشور، در حدود 65 درصد باشد که این امر ایران را در زمره کشورهای دارای بیشترین مصرف گاز در دنیا قرار داده است.

شاکری با بیان این که در دستگاه طراحی شده دودکش بخاری بصورت بخشی از یک مبدل پوسته و لوله در نظرگرفته شده است تصریح کرد: با استمرار جریان هوای گرم در داخل لوله، هوای سرد توسط دمنده‌ای با توان 22 وات به داخل پوسته دمیده می‌شود.

محقق پژوهشکده شهید اعتباری دانشگاه صنعتی اصفهان، محاسبات انجام شده بر روی گرمای خروجی حاصل از دودکش در دو حالت حضور و عدم حضور این دستگاه را بسیار قابل توجه دانست و تصریح کرد: مقایسه این دو وضعیت نشان داد که با نصب این سیستم می‌توان حدود 200 وات انرژی و معادل با 31 درصد کل گرمای تلف شده در بخاری را ازدودکش آن استحصال کرد.

وی افزود: پس از نصب این سیستم بر روی بخاری‌های خانگی و در کنار شبیه‌سازی دینامیکی صورت گرفته، آزمایش‌های عملی نشان داد که ضمن افزایش ایمنی نسبت به بخاری‌های معمولی با توجه به سنسورهای دمایی به کار رفته در آن، بازده بخاری‌های خانگی به میزانی در حدود 10 درصد افزایش خواهد یافت.

‏شاکری، صرفه اقتصادی مطلوب، هزینه تمام شده بسیار پائین جهت تجهیز سامانه‌های‌های گرمایشی به این سیستم و نیز امکان نصب آن بر روی انواع سامانه‌های گرمایشی دارای دودکش را از دیگر مزایای این سیستم عنوان کرد و افزود: انعطاف پذیری برای تمامی محیط ها از جهات گوناگون جغرافیایی، مسیر حرکت گازهای ‏احتراق، شدتهای مختلف شعله سامانه گرمایشی و... سبب می‌شود تا گرمای گاز خروجی بر اساس حجم و درجه حرارت بخاری و نیز میزان افت فشار گازهای خروجی با استفاده از این سیستم تنظیم شود.

دانشجوی مبتکر دانشگاه صنعتی اصفهان، ایجاد چرخه هوایی اطراف بخاری و کاهش مقاومت حرارتی بین محیط اتاق و صفحات گرم بخاری را از دیگر مزیتهای مهم این اختراع دانست و گفت: این ویژگی ضمن کاهش چشمگیر زمان رسیدن به دمای اتاق با استفاده از گرمای سامانه حرارتی، نقش مؤثری در کاهش مصرف انرژی ایفا می‌کند.

وی تصریح کرد: سیستم بازیابی انرژی حرارتی دودکش سامانه‌های گرمایشی که بعنوان یکی از طرح‌های ایده محور سال گذشته پژوهشکده شهید اعتباری دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا شده، به شماره 390100930 در اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی به ثبت رسیده است.

پژوهشکده دانشجویی شهید اعتباری دانشگاه صنعتی اصفهان با هدف فراهم کردن فرصت مدیریت در انجام پروژه‌های کاربردی و صنعتی برای دانشجویان، هدفمند سازی تحقیقات دانشگاهیان به سمت رفع نیازهای صنعتی و نیز سازمان دهی دانشجویان در فعالیتهای گروهی با بهره گیری از سه عضو هیات علمی، 40 دانشجوی تحصیلات تکمیلی و 70 دانشجوی کارشناسی را در قالب هشت هسته تحقیقاتی مشغول فعالیت است.

انتهای پیام

۷ اَمرداد ۱۳۹۱ ۱۲:۱۳
ایسنا |
اشتراک در